Warberg-stjerne Trustpilot

Reduktion af kønslæber

Dokumenter

Spørgsmål & svar

Før operationen

Hvis man er sund og rask, normalvægtig og ikke-ryger, har man det bedste udgangspunkt før en operation og vil have mindst risiko for at udvikle en komplikation.
Hvis du ryger er detderfor vigtigt at du stopper med at ryge 4 uger før og 4 uger efter operationen. Forskellige former for medicin og naturpræparater påvirker blødningstendensen, hvorfor du i samråd med kirurgen skal pausere visse behandlinger inden en operation. Undgå gerne alkohol en uge før operationen.

Husk at der skal være en lægelig/medicinsk årsag til, at indgrebet foretages, da der i lovgivningen er besluttet at denne operation ikke må udføres af kosmetiske grunde.

På operationsdagen

Operationen foretages i lokalbedøvelse. Du skal tage bad inden du møder. Når du ankommer til klinikken, får du anvist din seng af sygeplejersken.
Her får du udleveret et bind samt noget lokalbedøvende creme. Hvis vi har aftalt at du skal have noget beroligende medicin, er det også nu du får det.

Inden du kommer ind på operationsstuen taler du med kirurgen, så i er helt enige i hvad der skal foretages.

Nu er du klar til operation.

Selve operationen

Operationen udføres i lokal bedøvelse og varer ca. 1 time. Først bliver der anlagt lokal bedøvelse med kanyle. Dette vil give Kortvarig ubehag. Når virkningen på lokalbedøvelsen er sat ind fjernes et trekantet område at kønslæbe. Der fjernes fortrinsvis slimhinde bagtil. Herefter synes området sammen.

Efter operationen

Når operationen er overstået bliver du fulgt ud til din seng hvor du skal ligge med kolde omslag på det opererede område. Dette for at mindske hævelsen og undgå eventuel sårruptur.

Efter operationen kan såret væske en del og danne en gullig sårskorpe, fordi der dannes megen lymfe.Dette er ikke tegn på betændelse. Vævet falder til ro i løbet af en uge, og smerterne fortager sig. Såret er fuldstændig helet efter ca. 2-3 uger.

Det er vigtigt at holde såret rent.
Derfor skal du skylle området grundigt flere gange dagligt den første uge – og altid efter toiletbesøg. Det er en god ide at have bind på de første par dage.

Sport

Du bør vente med sport 3-4 uger efter operationen.

Bilkørsel

Du må gerne kører bil. Dog skal du selvfølgelig være opmærksom på hvis du tager noget smertestillende.

Arbejde

Du kan forvente at genoptage stillesiddende arbejde efter 1 uge. Fysisk krævende arbejde kan genoptages efter 2-3 uger.

Bad

Du må bade efter operationen. Det er vigigt at holde området rent. Derfor skal du skylle området grundigt flere gange dagligt den første uge – og altid efter toiletbesøg.

Smerter

Vi anbefaler, at du tager smertestillende panodil 1 gram 4 gange dagligt fast de
første par dage. Du kan også smøre med lokalbedøvende gel, som kan købes i håndkøb på apoteket. Vi anbefaler også at du anvender kolde omslag derhjemme, dette kan også hjælpe på smerterne. I sjældne tilfælde ses kroniske smerter samt smerter ved samleje.

Kontrol, trådfjernelse og plaster

Du møder til kontrol hos sygeplejersken 10-14 dage efter indgrebet. Der er ingen tråde der skal fjernes, så dette er blot for at se om alt er som det skal være. Afslutningsvis kommer du til kontrol hos kirurgen efter 3 måneder.

Det normale forløb/hyppige kilder til frustration (HKF)

Husk at det tager lang tid før det endelige resultat er opnået. Slimhinderne og hævelsen skal falde på plads, så du må have lidt tålmodighed.

Fysisk aktivitet

Det er vigtigt at du lytter til din krop og undgår at lave bevægelser der gør ondt. Du bør undgå karbad, svømmehal, sø/havbad i 2 uger. Derudover bør du undgå at anvende tampon, have samleje samt cykle de første 4 uger.

Følgevirkninger og risici

Man kan opleve føleforstyrrelser i huden omkring arret.

Blødning

Der kan opstå blødning efter operationen. Hvis området i forbindelse med blødning hæver op, fx ensidigt skal du kontakte os.

Infektion

Der er risiko for at få infektion i det opererede område. Det viser sig ved tiltagende smerter, hævelse og rødme i området og/eller feber. Det er vigtigt at du kontakter os ved disse symptomer.

Ar

Der kan komme senfølger i form af arvæv med skrumpning, så udseendet ikke bliver så pænt. Det kosmetiske resultat kan således ikke garanteres. Der findes ingen opgørelser, der viser, hvor stor risikoen for de enkelte senfølger er.

Opdateret 29.04.2022 version 2.0